lördag 15 oktober 2016

Tema En växande trädgård

Barnen har fortsatt sitt arbete tema om sig själv och hur de är mot varandra. 

Barnen har tidigare fått skriva om hur de tappade sin tand. Vi skrev en återberättande genretext med tidsord. Tidsorden inleder varje mening. De ritade också en bild till. Se bild i tidigare inlägg. 

Barnen fick fortsatta sitt arbete med att diskutera tallriksmodellen och vilka regler de ska ha i matsalen. Tillsist fick de klippa ut bilder som var onyttigt/nyttigt för tänderna. 

Dockteater på slottet och prinsessans Cecilia påklädning

Idag åkte vi buss till slottet. Där fick vi se en dockteater om två kaniner. Temat för besöket var kärlek. Därefter fick vi se och lyssna på prinsessans Cecilias påklädning. Hon berättade om sin kärlek som hon inte kunde få. Han sattes i fängelse. Tillsist fick barnen rita något som de förknippade med kärlek. En toppen mysig förmiddag med barn som man känna sig stolt över. 

måndag 10 oktober 2016

Chromebooks

Idag fick barnen logga in på sina GAFE konton på chromebooksen. Det var verkligen duktiga på att förstå och våga prova. Imorgon ska vi skriva om ekorren. 

fredag 7 oktober 2016

Läsa

Efter idrotten har vi läsning. Det är en liten stund där de själva får välja bok och träna flytet. Vid andra tillfällen så arbetar vi med läsfixarna. 

måndag 3 oktober 2016

Vilken bra dag!

Vilken bra dag det var idag. 
Engagerade aktiva barn med stor arbetsro. 

Kan ha att göra med att dagens Vet du att..,( Grey of the day) var Lo
( veckans bokstav L) 

Att lära sig om djur brukar vara väldigt engagerande. Den här gången fick barnen säga något de lärt sig och jag skrev upp några stödord på tavlan. Därefter fick barnen själva skriva meningar om några av orden och måla bild till. ( Vi hade gjort samma sak men med Björken förra veckan. Se tidigare inlägg) De var verkligen superduktiga på att skriva meningar. 

Vi fortsatte med att träna på läsfixarna spågumman. Jag läste Noa och vargen (nyponförlag) Det är en kortare enklare skönlitterär bok. Jag la den under dokumentkameran och vi gick igenom bilderna och gissade oss fram och letade ledtrådar i bilderna. Därefter läste jag texten ( barnen såg texten på cleverboarden). 

Jag stannade medvetet efter varje stycke och ställde frågor och diskuterade ord. 
(läsfixarna detektiven) 

Därefter fick barnen rita vargspår och skriva vad de skulle göra om de mötte en varg. Rita en bild som passade till boken. 

Lektionen efter rasten testade jag deras läsförståelse. Jag visade/läste tre alternativ och de skulle kryssa i vilket alternativ som stämde. Barnen klarade det galant och så roligt att se deras koncentration. Det här kommer vi göra om fler gånger speciellt om det handlar om rovdjur, som var dagens No-mål. 

lördag 1 oktober 2016

Tema träd och skriva meningar

Idag återkom vi till pappret om björken. Se tidigare inlägg. 


Jag skrev upp svaren de gjort dvs enskilda ord: näver, höst, vår, möbler. Jag frågade dem om det var något ord som var svårt. Näver. Vi pratade om det var trädets/björkens bark som hette näver. Men de andra svaren visste vi ju egentligen var det var för något. De skulle kunna vara att jag gillar hösten men inte tycker om våren. Vi behöver berätta mera för att förstå. Om det handlade om björken så blommade den på våren, på hösten tappade den löven osv Jag skrev upp flera enskilda ord efter de första orden. 
Uppgiften var att skriva fyra meningar tillsammans i paren. De klarade det galant. Men de hade svårt att berätta för någon annan vad man kunde skriva. Det gjorde istället att jag skriver två meningar och den andra två. En ganska svår uppgift för ettor som de klarade mycket bra. Min tanke med att de skulle skriva tillsammans var att de kunde hjälpa varandra men istället satt de själva och funderade. 
Dessutom sa jag att varje mening skulle börja med Björk...
På måndag ska vi analysera en fakta text om Eken och ta reda på om alla faktameningar börjar med ämnesspecifika ordet Eken. Vi ska även sortera meningar om björken i en 6 fältare. 

Tema träd


Idag fortsatte vi med vårt tema träd. Ett ämnesövergripande arbete i svenska och No. 

Jag inledde lektionen med att visa en bild på en björk från en barnfaktabok. Jag modellerade genom att visa och berätta vilka ledtrådar och kunskap jag fick från bilden. Barnen kom även med egna kommentarer. Vi funderade tillsist på vilket träd det skulle kunna vara. Klurigt och det gav mig ledtråden att trädet Björk kände de inte till sen innan. Sen var det någon som läste på tavlan. 

Jag hade skrivit upp dagens mål på tavlan. Känna igen Björk. ( repetera barrträd)
Trädets olika delar. 

Jag ritade upp en björk på whiteboarden.  Jag frågade om de kände igen trädet. 
Vad vet vi redan? Lärde de sig något om det jag just visat. 

Vi diskuterade om de kunde några olika delar på trädet. Stam och löv/blad kände de igen. Begreppet stam kände de säkert igen från första lektionen då de ritade egna träd och jag visade på olikheterna mellan deras teckningar under dokumentkameran. 

Nästa tillfälle så visade jag texten till boken. Jag läste texten varje stycke noga och barnen fick körläsa med mig. Vi samtalade om att visa ordbilder vore det bra om de kände igen direkt såsom här, är, en, ett. 

Därefter läste jag varje stycke igen och modellerade högt vad det betyder samt använde detektiven. Fanns det något ord som var extra svårt eller viktigt. Barnen satt som tända ljus.😀. Vi gick igenom varje stycke noga och några barn började bli mer och mer aktiva. De har pratat om läsfixarna i F- klassen. 

Som utvärdering av lektionen fick de göra    ett arbetsblad om björken. De klarade det bra, trots att det var ganska svårt egentligen. 

Vi repeterade även barrträden genom att träna att klippa ut bilder och sortera gran och tallträd. Avslutningsvis gjorde de ett korsord. Det var min bedömning för att se om de lärt sig något om barrträden och lövträden. Många fick problem med stavningen av tallbarr och kotte. Då fick de läsa det precis som de klippt ut. 

Nästa dag ska vi återkomma till Björken och de olika svaren de skrivit på pappret. Jag nämnde ingenting om hel mening osv. Det gör vi vid nästa tillfälle. 

Matematik dubbelt

Vi har tränat på dubbelt och hälften i matematiken. Jag skrev upp dagens mål på tavlan. Jag har börjat introducera vad ett mål är. Återkommer om det i ett annat inlägg. 

Barnen har fått göra många olika övningar praktiskt. 
De har arbetat inledningsvis i par och varit ute och hämtat dubbelt och hälften av olika naturmaterial. De har använt unifixkuber och lägga olika tal. Vi har använt makaroner i par.

 Jag har gjort olika övningar ex.under dokumentkameran ex Kia har två klossar. Hur många har Jesper? 
Då fick barnen visa sina kunskaper enskilt med hjälp av miniwhiteboarden. Då skulle barnen skriva siffran istället för att rita. Bra mellanutvärdering för mig att se vilka kunskaper barnen tillägnat sig. 
Det jag upptäckte ( och vet av erfarenhet) är att dubbelt är svårt. 

Därefter spelade barnen två olika spel där  de med hjälp av tärningen skulle säga dubbelt. I det första spelet skulle de få gå dubbelt om de hamnade på en färgad cirkel. 

I nästa spel målade de rutor. De hade varsin spelplan och skulle måla det talet som var dubbelt. Nu blev det knepigt. Först hade de varsin spelplan. Det innebar att kompisen inte direkt hann med att kolla om det var det rätta dubbla talet som kompisen målade. 

Jag utvärderade lektionen med att de fick göra ett arbetsblad ( diagnos). 
Upptäckte då att veta det dubbla talet på tärningen kan vara enklare än att rita dubbla träd. ( hur ofta finns det liksom dubbla träd i en skog😂) 

Några barn har under veckan fått fortsätta träna dubbelt och hälften i en mindre grupp men även enskilt i klassrummet med mig då tid har funnits. 
Även i helklass vid kortare tillfällen. Repetion är aldrig fel. 
Jag vet att detta med dubbelt och hälften kan vara svåra begrepp och vi kommer att återkomma till det flera gånger. 
Barnen har varit väldigt engagerade och aktiva. 

Alfabets skattjakt


Målet för lektionen var att barnen skulle lära sig vilka bokstäver som är vokaler samt att de övriga bokstäverna heter konsonanter. 

Jag inledde lektionen med att barnen fick gå på skattjakt i klassrummet och leta bokstavskort. Några bokstäver var röda och skulle läggas på ett rött papper och övriga var svarta och skulle läggas på ett svart papper. Passande nog blev det strömlöst just då. 
Barnen fick också träna på begreppet under. Jag hade lagt alla småort under olika saker. Alltså inte i 😉. 
Vi diskuterade varför det fanns några bokstäver som var röda. De allra flesta visste att de hette vokaler. Ordet konsonanter var svårare att säga. Vi övade att säga ordet tillsammans i grupp. 
Jag berättade att vokalerna kunde låta på två olika sätt. Vi sa dem tillsammans på två olika sätt. 
Tillsist spelade barnen spel i par. De fick varsin alfabetskortlek. Den äldsta börjar därefter turas man om. 
Barnen fick börja med att ta ett kort och säga bokstavensnamn samt säga vokal eller konsonant. Om man har rätt får de slå med tärningen och gå på spelplanen. 

Att spela spel är ett sätt att få alla barnen aktiva i klassrummet och träna förmågan att muntligt kommunicera det man ska lära sig. Nästa vecka ska de få visa sin kunskap även i skrift. Nackdelen är att det är svårt för mig att verkligen veta att de rättar varandra om det blir fel eller om båda gör "fel". Fördelen med spel är att de flesta barnen vill vinna och att det ska gå rätt till. Barnen var verkligen engagerade och aktiva och ljudnivån var bra. 

Veckans bokstav R

Veckans bokstav på R
Ledtråd: Växt på R. Ledtråd: röda bär

Jag visade en Google presentation som 
introduktion till veckans bokstav. Eftersom ettorna redan haft veckans bokstav med "pyssel" i F-klass så gör jag "Grey of the day" på veckans bokstav. Jag vill att de ska lära sig något nytt eller fördjupa sin kunskap i något ämnesområde vi redan håller på med eller kommer att arbeta med. Jag gör alltså inte någon Grey of the day med "slumpmässiga" områden tagna ur ett sammanhang. 
Barnen får en ledtråd i veckobrevet. Jag visar alltid bilder och berättar till. Stödorden är i år ett egentligen mer för mig men nu börjar barnen försöka läsa dem. Barnen får efter min presentation komma med förslag på en mening eller något de lärt sig. Än så länge skriver vi tillsammans dvs alla skriver likadana meningar. Vi använder ett papper med "många stödlinjer". För att barnen ska få dem på rätt rad skriver jag först under dokumentkameran och de efter. 

Dagens ämne var Rönn. De klurade barnen ut snabbt. De har också lärt sig att trädet heter Rönn och inte rönnbär dom de gärna säger. Vi diskuterade också om de fanns andra växter med röda bär. De kom med många olika förslag men vi hittade ingen annan med namn på R och hade röda bär. 
De kanske ni gör?