onsdag 30 november 2016

Pengar - växla



Idag började vi träna på målet att förstå pengars värde och kunna växla tio enkronor till en tia osv 

Jag introducerade uppgiften genom att visa min plånbok. Den var överfull med mynt. Hur skulle de kunna hjälpa mig? Jag la pengar under dokumentkameran? så att alla barnen ser på cleverboarden. Jag tycker verkligen om dokumentkameran för att materialet jag använder där, är likadant som barnen sen ska använda.
 Cleverboarden är väldigt bra när någon av barnen ska komma fram och berätta och vara aktiv. Men då blir materialet två dimensionellt. 

Spelet vi spelade sen, går ut på samla/tjäna pengar. De slår med en tärning som endast har siffrorna 1,2,3. För varje slag,så får de ta en enkrona och lägga på spelplanen. De får endast ha tio enkronor. Sen måste de växla till en tia eller till två femmor och så fortsätter spelet. Oj, vad mycket matteord jag hörde. Nu måste jag växla till.....

Jag stoppade efter ett tag och barnen fick räkna sina pengar och sen jämförde vi siffrorna. Vilken fick det största talet och det lägsta talet? Hur kunde man det? Lite klurigt men en början att fundera på det. De flesta såg och visste vilket tal det var. Men hur ska man kunna förklara det? Någon kom fram till att det såg man på tiotalsiffran.
 Fröken blev väldigt glad. 

torsdag 24 november 2016

Faktatexter om djur!

YNu sitter barnens beskrivande texter/faktatexter om djur upp på väggen. Se tidigare inlägg hur vi arbetat med det. 

Jag satte upp dem i klassificeringen däggdjur, kräldjur, fåglar, insekter, rovdjur. 

Förra veckan såg vi en film som handlade om hur man kan klassificera djuren i grupper. 

Barnen har fått redovisa sitt djur genom att läsa upp texten. 

Advent


Idag startade jag upp temat jul och advent. Vi har börjat öva på två sånger: Adventstid och Tänd ett ljus. 

Jag hade satt upp stjärna i fönstret och ställt in en adventsljusstake och en liten julgran. 

Jag inledde med att fråga barnen varför man sätter upp stjärnor eller andra saker. Syftet var att ta reda på om de visste något redan. De visste inte så mycket. Men efter lite vägledning visste någon att det hade nog att göra med någon som hette Jesus. 

Jag valde att börja berätta kort om olika religioner. Vi har haft en elev som varit Indien och visade upp elefantguden. Jag berättade att i Sverige har vi religionsfrihet. I andra länder eller i Sverige får man tro på vad man vill. 

Men förr i tiden så var alla i Sverige kristna och åkte till kyrkan på söndagarna. Jag berättade kort om Jesus och om Maria och Jesus. Jag berättade om att det gick att läsa om i en bok som hette Bibeln. Där några skrivit ned berättelser. Några tror på att de är sanna och några inte. 

Jag återknöt till ljusstaken med fyra ljus och barnen fick berätta igen vad advent skulle kunna betyda. 

Därefter gick vi på bildpromenad i boken 

Då jag återigen berättade historien och använde läsfixarna. 
Tillsist läste jag berättelsen och la bilder under dokumentkameran samtidigt som jag läste. 

Därefter sjöng vi sången adventstid och diskuterade den. Vad är det vi sjunger egentligen? Vad är det för gåva som Herren sänt och vad är det som ska ske bortom advent? Barnen fick en aha upplevelse. Det är verkligen intressant och roligt att lyfta in sångtexter i so/no undervisningen. ( Vi har tidigare analyserat Ekorrn satt i granen) 

Dokumentationen gjorde vi gemensamt med att de sa meningar och jag skrev under dokumentkameran. De fick klistra in  texten till Adventstid och måla bild till. 

tisdag 22 november 2016

Träna tio kompisar


Vi avslutade dagen med att i helklass träna tio kompisar. En bra utvärdering för mig för att se vad klassen ligger som helhet. På halvklasstimmen fick de sitta och träna lilla plus och minus på skolplus och Elevspel. 

Jag höll upp ett spelkort i A4 storlek och barnen fick hålla upp antal fingrar som var tio kompisen. Jag berättade återigen vilka olika strategier som finns. 

Barnen var väldigt engagerade! 

måndag 21 november 2016

Träna talen 0-12


Idag tränade vi talen 0-12 med hjälp av spel. 
Fyra i rad:
Barnen fick slå med två tärningar och hade de rätt fick lägga i en färg. Blir det fel får de inte lägga i en färg. 
Högt engagemang och många tal räknas. 

Några fick sitta på datorn  och tränade på Elevspel och matteknep. 

Mattegåtor

Nu när vi gått igenom en del matematiska begrepp har jag låtit barnen fått svara på mattegåtor. Jag stället dem muntligt. Idag fick den som ville få prova på. 

Ex på begrepp dubbelt, hälften, udda, jämna tal. Jag har börjat nämna begreppen ental och tiotal. 

Ex. Jag tänker på ett tal som har två siffror. Det är ett tal mellan 0-20 och udda. Entalet är hälften av 6. Vilket tal är det? 

Barnen är verkligen väldigt bra på detta och det är en bra repetion av begreppen samt introducera nya begreppen. En bra utvärdering för mig vad klassen kan som helhet. 

B och D sagor

Idag tränade barnen på B och D.  De hann inte läsa upp dem. 

fredag 18 november 2016

Igelkotten

När vi hade veckans bokstav i, så arbetade barnen med igelkotten. Ett inlägg som skulle kommit tidigare.., 


Jag introducerade Vet du om att..och en ledtråd. Därefter fick barnen berätta en del om vad de visste om igelkotten. Jag berättade inget om igelkotten. Istället var syftet att barnen skulle lära sig att tolka och lära sig få information av bilder. Vi hade tidigare tränat i vårt arbete om träd och ekorren. Igelkotten var en fortsättning från ekorre temat. 
 
Jag visade bilden på en riktig igelkott och en tecknad igelkott. Vi tränade på förmågan att se skillnader och likheter och jämföra samt källkritisk granska bilder. Vad kan vi lära oss om den riktiga igelkotts bilden? Hur ser en igelkott ut? Närstudera bilden! Vilken skillnad är det på fen tecknade igelkotten? Stämmer den med verkligheten? Barnen var väldigt bra på att berätta vilka skillnader det fanns och vad man kunde lära sig av en bild. De fick själv sitta två och två och analysera en läroboksbild/faktabild på en igelkott. De skrev varannan gång på miniwhiteboarden. Tillsist fick de själva skriva fakta och meningar och göra en egen faktabild. Oj, vad alla skrev. Det är den längsta faktatexten de skrivit och det bara utifrån en bild. Bilderna blev så bra med mycket detaljer. Denna kunskap kommer de kunna applicera när de skriver egna faktatexter. ( vilket vi nu gör och de visar den kunskapen) 

Nästa lektion fick de se två bilder på tecknade igelkottar. Vi samtalade mycket om bilderna och kom fram till att de var tecknade och påhittade. Nu skulle de skriva helt själva en berättelse och jag skulle inte hjälpa dem. Det var ett bedömning. Jag ville se om vad hade lärt sig och vad nästa steg skulle bli i undervisningen. Texterna blev så bra så de fick läsa upp dem i klassen. 

Veckans bokstav D


På måndag är veckans bokstav D. Vi kommer inte skriva om något djur eftersom vi gör det på no/sv temat. 
Istället ska vi diskutera skillnader och likheter mellan B och D och med de germena bokstäverna. Hur kan vi skilja dem åt? Tips! 
Därefter ska de i skrivarparet få skriva en saga med så många B och D ord de kan komma på. Därefter ska vi markera ned överstrykningspenna alla B- ord och D ord. Tillsist ska de få läsa upp din berättelse för gruppen. 

torsdag 17 november 2016

Att skriva faktatexter


Adrienne Gear är en lärare från Kanda som skrev en blogg jag följt ganska länge. Nu har hon "blivit" känd och skrivit två böcker som handlar om att skriva och läsa faktatexter. Jag skulle verkligen vilja läsa dem böckerna. Hon var för ett tag sen i Stoclholm och föreläste. Jag hade väldigt gärna velat gå. Men istället lyssnade jag på en film som visade hennes föreläsning. Utifrån hennes föreläsning skrev jag ner hennes tankar och idéer. Snart ska jag köpa böckerna och läsa.

God läsförmåga enligt PIRLS

Genrepedagogik

Här är tips på vilka olika texter inom genrepedagogik som enligt lgr11 ska behärskas. 

Beskrivande texter


Jag använder mig av genrepedagogik och cirkelmodellen när jag undervisar. Nu har vi kommit till att barnen själva ska skriva egna faktatexter. Det är inget jag skulle sätta igång med direkt utan en lång tid att introduktion. modellering av mig som lärare. 

Barnen fick välja djur själva utifrån de material jag har. Jag valde bort att söka på internet i första hand nu. Internet fick jag in naturligare i undervisningen genom att arbeta med mig - se nedan.

 Målet med att skriva faktatexter är att kunna använda en 6 fältare, vilket vi tränat mycket på och sen kunna skriva en text med meningar och göra en rubrik. 

De som behövde mer utmaningar skulle även sätta ut underrubriker från varje ruta i 6 fältaren. Tillsist ska de måla en faktabild som visar djuret i en faktabild. Vi har diskuterat och analyserat skillnaden på fantasibilder och bilder som visar hur djuret egentligen ser ut. 

Jag hade som utmaning och individualisering också olika sorters texter. Barnen upptäckte ganska snart att all information de behövde inte fanns i de enklare texterna utan de behövde mer. De fick läsa i den texten med mycket text men oj! vad jobbigt att läsa. 

Ett bra syfte att ytterligare berätta VARFÖR de ska använda sig av en 6 fältare. Det är ofta en speciell ordning i texten och texten har stycken. Vill de ha reda på hur utseendet är, så står det ofta i början av texten och ungar och förökning i slutet av en text. 

Jag visade även på Wikipedia där klassificering står först. Jag "låtsades" under arbetet inte veta ex vilken klassificering djuret hade ex däggdjur utan fick googla och läsa på interne tillsammans med mig. På det viset blev barnen delaktiga i sitt faktasökande och lämnades inte ensamma och så småningom ska de förstås använda internet till att söka fakta. 

Barnen fick ordningen att 
1. Läsa och bli expert på djuret
2. Fylla i 6 fältaren. 
3 skriva meningar. 
4 Måla faktabild. 

Jag inledde lektionen med en text jag skrivit om rådjuret med underrubriker såsom utseende, plats, ungar, övrigt. 
De blev väldigt intresserade av att rådjuret var ett hjortdjur och vilka djur tillhörde dem och hur vet man vilken grupp/klassificering djuret tillhörde. 

Eftersom intresse uppstod och bra diskussion så kommer vi titta på en film om det. Jag brukar vänta med det till tvåan med det men utgår också från det barnen själva tar upp och bygger vidare på det. 

Första steget blir att skriva för hand och måla en egen bild. Nästa djur de väljer ska de skriva på datorn och kunna söka en bild på internet. 

Veckans Grey of the day

Jag introducerar veckans bokstav med syftet att jag bland annat vill att de ska lära sig något inom no eller so. 

Det gör jag genom att inleda med en ledtråd och sen ofta en bild som jag berättar till. 

I veckan var också syftet att berätta hur och visa hur man söker fakta om man inte vet och vill veta. En del av barnen kände till att man kunde söka/googla på internet men inte alla. 

Temat var varulv på V. Jag berättade lite grann om varulven. När man läser på om
Varulven upptäcker man att den historien finns världen runt. 
Jag hade gjort en länk till Unga faktas hemsida. Där finns många olika bilder och text. Vi tittade på den sidan tillsammans. 

Expertord

I klassrummet skriver jag upp de expertord/begrepp som kommer upp då vi lär oss olika saker. 
Som en extra uppgift för de snabba så skulle de kunna skriva en förklaring till en egen ordbok som de tillverkar. 

Läslyftet

Förra året gick vi en längre kurs på ett år med mattelyftet. I år går vi inget sådant men andra skolor har börjat gå läslytet. Jag har tittat och läst igenom mycket av det materialet. Intressant och lärorikt och ser framemot när vi får gå det. 

I det materialet så nämner då olika sorters frågor. Jag har tidigare benämnt dem på raden, mellan raden och bortom raden. Men det är väldigt abstrakta begrepp. 
Numera kommer jag använda mig av 
Jag tror att det kommer bli tydligare för barnen. 

Udda och jämna tal


Igår när vi gjorde dagens tal 17 nämnde någon av barnet att talet 17 var ett udda tal. Idag gick jag därför igenom det i halvklass. Den andra halvan tränade på Elevspel talen 0-10 och tio kompisar med kortlek. 


Jag började med redan igår sätta upp en stödjande struktur på väggen. Numera vet barnen att jag innan jag går igenom något sätter upp saker i klassrummet. 
De som är uppmärksamma på det vet om att det är bra att titta på den innan en genomgång.  

Jag ville ta reda på deras förkunskaper och började därför med en genomgång under dokumentkameran. 

Jag använde mig av dessa stödstruktrr och inte klossar denna gången. Det gjorde jag för att jag ville ge barnen en minnesbild av udda och jämna tal. Jag nämnde varför och jämförde med om man visar 8 fingrar jämfört med bilden av 8. 
Jag frågade om de hade hört begreppen innan och några/flera av dem hade det. 
Jag visade en penna som ex på att minnas ordet udda - udd på EN penna. Jämnt är dela lika. Flera av barnen nämnde och pekade på stödstruktren på väggen och referade till att det stod dela lika. 

Jag gick inom alla siffror från 1-10 och frågade vilket tal det var och om de var udda och jämnt. Eftersom dagens tal är tal mellan 10-20, så gjorde jag även sådana tal. Vi kom fram till att det var den ena siffran i talet som talade om det var jämnt eller udda. Den som var sist i talet. Jag introducerade att den hette ental. 
Jag skrev högre tal på tavlan men även miljoner osv och frågade om det var udda eller jämnt tal. Jag visade även en hundraruta. 

Barnen fick därefter spela spel med varandra med tärning. De skulle räkna ihop summan av tärningarna och tala om om det var udda eller jämnt. Vilken fick flest udda/jämna summor? 
Därefter fick de arbeta självständigt med olika arbetsblad. 
I helklass utmanade jag eleverna att kunna svara på min mattegåta. Vi har gjort djurgåtor tidigare och samtalat om att det måste vara rätt ledtrådar för att kunna svara på gåtan. Jag berättade att : Jag tänker på ett tal som är mellan 0-20. Jag la en hundraruta under dokumentkameran som stöd. 
Det är udda. Sen sa jag att entalsiffrsn är 6 och den "andra" som heter tiotal är 2. Då introducerade jag mig av orden ental och tiotal genom att börja nämna begreppens namn. Nästa tal utmanade jag genom att använda mig av dubbelt och hälften. Entalsiffran är hälften av 6 osv... De var väldigt duktiga och engagerade. Vi kommer såklart att återkomma till detta. 

NTA -balansera och väga


Idag delade vi upp oss i två grupper. Vi fortsatte med temat balansera och väga.  Målet med lektionen var att använda och förstå begreppen  tyngre än, lättare än och lika tung som. Barn har svårigheter med begreppen lättare än.
 I min grupp fick de först experimentera själv och prova och väga olika saker. Detta för att de skulle prova hur vågen fungerade samt prova och väga och få en känsla för om olika saker var lätta eller tunga. 

Allla grupper ville skapa jämvikt och de la många olika saker tillsynes helt planlöst för att försöka skapa jämvikt. När alla provat bröt jag detta och de skulle i stället försöka hitta en sak som var tyngre än... något. Nästa uppgift var att hitta något som var lättare än... och tillsist lika tung som.., Därefter fick grupperna redovisa vad de kommit fram till. 

Jag avslutade lektionen med att samla hela klassen. Jag visade dem en tyngd från en gammal våg och en plastpåse. 
Syftet med genomgången var att få till en diskussion om det spelar någon roll 
hur stor en sak är angående om de är tunga eller lätta. Vi jämförde vikten med plastpåsen och barnen kom fram till att tyngden var tyngre eller plastpåsen lättare än tyngden. Därefter diskuterade och resonerade vi om det alltid var så. Vi provade med andra saker och det stämde inte. Vad är det då dom avgör? Någon elev föreslog att det var materialet som saken var gjord av som spelade roll. Eftersom tyngden var gjort av "metall" och plastpåsen av plast. Jag provade därefter med pennvässaren och tyngden och pennvässaren var fortfarande lättare än tyngden. Barnen började samtala om olika djur och jämföra dess storlek. Ex en elefant  och en myra. Jag styrde sedan därefter in dem på att man väger olika djur i djurparker och hur och varför gör man det. Jag gav dem även ett exempel på att om man ställer en elefant på en hel våg eller ett ben på fyra vågar spelar det någon roll hur mycket elefanten väger då? Det gjorde det inte. 
Barnen kom med många kloka tankar och hade en början till att resonera. Svårigheten i en åk 1 är räcka upp handen  och vänta på sin tur. 

Dagens schema

Såhär brukar jag visa dagens schema med dagens mål. 

Jag brukar också gå igenom målet med lektionen också, då vi har den. 

samt återkoppla det i slutet av dagen.


måndag 14 november 2016

NTA balansera och väga

I

Idag har vi haft tema balansera och väga. Vi fortsatte vårt arbete med NTA lådan. Det är ett material som kommunen köper in i olika teman. Varje lärare får önska vilken låda de vill använda sig av under terminen. Det är ett material med lärarhandledning och färdigt material. Kommunen har bestämt att genom att köpa in dessa lådor hoppas de på att öka måluppfyllelsen i No - kemi och fysik. 

Idag arbetade vi i tre grupper med tre lärare. I min grupp fick de göra hängande mobiler. I den andra grupper fick de öva med balsbsbräda och klossar och i drn tredje gruppen fick de använda sig sin egna kropp. 
Begreppen som tränas är balans, jämvikt, tyngdpunkt, stödyta. 

Jag inledde dagen med ett youtube klipp med en ppt om balansera och väga. Det gjorde jag för att aktivera deras förförståelse för ämnet och återkoppla till det de hade gjort tidigare. Jag avslutade dagen med att titta på tre youtube klipp som sammanfattade vad vi hade gjort idag. Genom det fick barnen en sammanfattning om de olika begreppen som var dagens mål. De fick också i filmen se olika exempel på vad de gjort. Många av barnen kunde resonera om det som hände. Jag repeterade också och återkopplade vad de olika grupperna gått igenom. Varje grupp dokumenterade i NTA boken. Det är en bok där barnen klistrar in dokumentationen och Skrivet reflektioner.